در حال بارگذاری ...
شنبه 29 دی 1403
nus.ac.ir

معرفی کتاب مبانی طراحی ساختمان های امن جمعی

مولفان : دکتر حجت قائدی عضو هیات علمی دانشگاه فنی و حرفه ای دکتر سید جواد هاشمی فشارکی عضو هیات علمی دانشگاه جامع امام حسین(ع)

مقدمه مولفین

بنام خدای امنیت بخش

از آغاز خلقت بشر با نزاع ودرگیری مواجه بوده است و به موازت رشد شهرنشینی و ارتقا فناوری ، تهدیدات نیز رشد کرده است و بر اثر توسعه فن آوری ، در حوزه نظامی نیز سبب تاثیرگذاری سلاحهای نظامی و افزایش برد وعمق آن در کشورهدف گردیده است . بطوری که  در عصر حاضر، تبعات ویرانگر جنگ به تمامی مراکز زندگی و فعالیت کشورهای مورد هجوم کشیده شده و آن ها را با خود درگیر می نماید. تجارب ۸ سال دفاع مقدس همراه با درس¬هایی که از جنگ¬های ویرانگر آمریکا با تعدادی از همسایگان ما در طول دهه¬های ۱۹۹۰ و ۲۰۰۰ حاصل شده به خوبی دلایل محکمی برای اثبات این مدعا هستند. با استناد به این تجارب جای تردیدی نمی ماند که در جنگ های احتمالی آینده کلیه ی مراکز اسکان و فعالیت کشورهای مورد هجوم و از جمله مراکز صنعتی، ارتباطی و حتی شهرها و ساختمان های جمعی (به دلیل برخورداری از کارکردهای متنوع پشتیبانی، خدماتی، ارتباطی) مواجه با تهدید انهدام و نابودی گسترده و تلفات سنگین انسانی هستند.

بر این اساس شهرها و ساختمان های جمعی شهری نیز همواره در صدر اهداف مورد توجه مهاجمین قرار دارند. چون ضربه به آن ها دارای آثار مخرب گسترده بر عملکردهای شهری است که در پیروزی مهاجم دارای اهمیت کلیدی است به طوری که حتی بر خلاف مقررات بین المللی آنان را از حمله به این گونه مراکز انسانی و چشم پوشی از مزایای برتری روانی باز نمی دارد. از این رو توجه به ضروریات مربوط به کاهش آسیب پذیری این گونه اماکن جایگاه مهمی در افزایش توان دفاعی هر کشوری دارد.

علی رغم ضرورت ها و تجارب یاد شده، متاسفانه تحقیقات پدافند غیرعامل در حوزه ی مطالعات معماری و دستورالعمل های اجرایی ساختمان های جمعی شهری به اندازه ی کافی توسعه نیافته است. کتاب حاضر در تلاش برای پاسخ به بخشی از این نیاز کلیدی تا حد امکان و از طریق ارائه ی دستورالعمل های طراحی معماری برای ساختمانهای جمعی شهری است.

نظر به توجه نظام جمهوری اسلامی به اهمیت ملاحظات دفاعی و پدافند غیرعامل جهت افزایش نسبی سطح امنیت شهروندان و حفظ و ارتقای توان دفاعی کشور در صورت رویداد یک جنگ احتمالی، کتاب در حوزه مطالعات معماری و طراحی شهری و نیز تدوین کتاب " مبانی طراحی ساختمان های امن جمعی" یک نیاز ضروری و مهم به شمار می آید.

هدف اصلی از انجام کتاب حاضر استخراج و تدوین آن دسته از دستورالعمل های فنی است که به منظور بهبود طراحی معماری ساختمان های جمعی براساس ملاحظات دفاع غیرعامل کاربرد داشته و در راستای ارتقاء توانمندی های ملی به منظور محافظت از سرمایه های فیزیکی جمعی شهری و به ویژه انسانی کشور نقش مؤثری ایفا نمایند.براین اساس در این کتاب فصول زیر در نظر گرفته شده است :

فصل اول مفاهیم وکلیات         

فصل دوم تهدیدشناسی             

فصل سوم ساختمان‌های ورزشی            

فصل  چهارم الزامات مشترک طراحی ساختمان های جمعی شهری      

فصل پنجم: ساختمان های آموزشی         

فصل ششم: ساختمان های درمانی          

فصل هفتم: ساختمان های تجاری            

فصل هشتم : ساختمان های اداری          

فصل نهم: ساختمان های مذهبی              

فصل دهم: سالن های ورزشی

از آنجا که این موضوع، موضوعی نسبتا نوپا بوده، و این نوشتار به لحاظ کمبود منابع مکتوب، بابت نواقص احتمالی آن پوزش خواسته و پذیرای نظرات و دیدگاه‎های صاحب نظران بوده و امیدواریم که بتواند راهگشای مدیران وکارشناسان این حوزه و علاقمندان گرامی واقع گردد.

دکتر حجت قائدی  - دکتر سید جواد هاشمی فشارکی                                            

  لینک دسترسی به کتاب:

https://b2n.ir/kafebook.ir